KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Při požáru u Bzence hasiči prolili 20 miliónů litrů vody

Záblesky světel a čilý ruch na frekvenci zasahujících hasičů prozrazovaly v noci na pondělí, že bitva o spáleniště, nebo snad o ohněm dosud nedotčený les mezi Bzencem a Ratíškovicemi na Hodonínsku dosud neskončil. Přiblížil se ale do finále.


Zapojili se do ní kromě jiných i hasiči z Břeclavska. Byli spokojení, že zmatek a nervozita z prvního večera požáru zmizely a nahradilo je fungující soukolí systému. Jednotka z Valtic se dokonce představila v roli hostitele. Po půlnoci se ve vysílačce ozvalo: ”Hasiči Břeclav volají Valtice. Uvaříte nám kafe?”

Kladná odpověď odstartovala další prosbu. Prý jestli zbude i pro posádku dvou hasičských cisteren ze Slovenska.

”Jo, ale bez cukru, dali nám to 3:1,” následovala reakce s připomínkou na nedávný duel českých a slovenských hokejistů na mistrovství světa. Právě kus lesa, který vyfasovali valtičtí hasiči na hlídání a dohašování, patřil k nejvytíženějším. Čerpadla cisterny, stejně jako ruční postřikovače, přenášené na zádech, byly v noci v čilé permanenci. Přeci jen klidnější byl rajón starobřeclavských hasičů. I tam hlídka, obcházející svěřený úsek, musela volat na pomoc jejich cisternu.

Podzemní ohniska zůstávají hrozbou

”Mám tady na termovizi sedm set stupňů,” hlásil kolegovi z hlídky Patrik Wunsch. Stačilo malé hrábnutí do půdy a objevila se vrstva žhavých uhlíků. O červenou barvu a patřičnou teplotu je záhy připravila voda z cisterny. Jindy stačilo jen místo odkrýt a hrozba zmizela.

”Právě podobná ohniska v podzemí jsou hrozbou, kterou nemůžeme podcenit,” komentoval výsledek noci velitel zásahu Martin Červenka. Věří, že nejpozději v úterý, předá les zpět lesníkům. Má to však jedno ale. ”Chceme, aby i potom, v následujících třech, čtyřech týdnech byli v lese nepřetržitě hasiči, asi by se jednalo o čtyři jednotky, které by monitorovaly situaci,” řekl.

”Už tady není žádné místo, kde by les hořel plamenem. V noci na dnešek jsme zlikvidovali třicet ohnisek skrytého požáru,” uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Příznivý vývoj situace vedl k tomu, že velitelé začali odesílat domů první jednotku. Vše, kdo se do práce zapojili, podle nich patří stejný dík.

Prolily 20 miliónů litrů vody

V Bzenci operovali hasiči osmi krajů i slovenská výpomoc. ”Je za nimi prolitých dvacet milionů litrů vody, zasahovalo celkem 1 300 hasičů, kteří tady spotřebovali celkem 29 500 litrů pohonných hmot,” řekl mluvčí hasičů. Štáb dostal nespočet dalších nabídek na pomoc, které ale už musel odmítat.

Náklady na boj s ohněm jsou zatím kolem deseti milionů korun. Příčina je neznámá. Jedno je zatím jisté, hořet začalo v lokalitě Střelnice, odkud se plameny rozšířily a strávily podle posledního upřesnění kolem 170 hektarů.

”Odhady škody uděláme v nejbližších dnech, předpokládám, že se bude počítat v řádu desítek milionů korun,” řekl lesní správce Bohumil Pipal. Odepsány nebudou jen stromy, se shořelými korunami, ale i ty, které plameny poznačili jen částečně. Kořenovému systému prý stačí jen málo, aby uschnul.

Požár v lesích kolem Bzence je největší za posledních patnáct let. Vyžádal si i pět zraněných hasičů, nikdo ale neutrpěl vážnou újmu. Proč hořelo, má napovědět výsledek šetření expertů.


(Zdroj: Krimi Zprávy Břeclav)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín